Terugblik Projecten bietendag 2010
Van de opbrengst van de bietendag 2010 hebben we aan de volgende projecten een bijdrage geleverd:


Cifan
In januari 2010 is een nieuwe klas met viool studentjes begonnen welke wordt gesponsord door de Bietendag. Onder begeleiding van professor Osvaldo Urrutia worden nu (juni 2011) 21 jonge kinderen (10 meisjes en 11 jongens) begeleid bij het leren bespelen van de viool. Deze kinderen komen uit de kansarmste gezinnen van Valdivia en kampen vaak met sociale problemen als mishandeling, straatcriminaliteit, verslaving, etc. Cifan zet zich in voor deze kinderen door middel van basiszorg als maatschappelijk werk, gezinshulp en psychologische zorg welke worden gefinancierd vanuit de regering. Omdat deze hulp niet genoeg blijkt en de problematiek van straatkinderen blijft bestaan heeft Cifan samen met professoren van het conservatorium in 2002 een speciaal project opgezet. Dit project is afhankelijk van geld van sponsoren en wordt niet door de regering gefinancierd. Kinderen krijgen muziekles in groepsverband en werken toe naar optredens waar al hun familie wordt uitgenodigd. Ze krijgen een verantwoordelijkheid voor “ hun” orkest en instrument. Tijdens de lessen wordt veel aandacht besteed aan normen en waarden, samen werken, toekomst keuzes en eigen verantwoordelijkheid. De kinderen zie je groeien in zelfvertrouwen, de muziek werkt rustgevend en stimulerend. En hun familie is vaak heel trots dat het kind in een orkest mag en vooral ook kan meespelen. De kinderen kunnen in het programma blijven tot ze de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt om te gaan studeren. Dit met als doel te voorkomen dat kinderen in de kwetsbare leeftijd rond de tienerjaren terugvallen in een sociaal isolement en het leven op straat inclusief verslaving en criminaliteitrisico’s. Het gevorderden orkest (6 jaar geleden begonnen) geeft inmiddels optredens door het land en vorig jaar zijn ze zelfs in Italië geweest waar ze waren uitgenodigd door hun hoofdsponsor. In een evaluatie van de afgelopen 7 jaar is gebleken dat dit initiatief daadwerkelijk effect heeft gehad en is gebleken dat de 70 kinderen die deelnemen aan het programma geen terugval hebben gehad in crimineel (straat) gedrag en bijna alle kinderen blijven deel nemen aan het programma tot ze gaan studeren. Wij als Bietendag blijven deze groep van inmiddels 21 jonge kinderen volgen en sponsoren. Professor Oswaldo geeft ieder kind 2 keer per week een klein uur les en het gaat goed met de kinderen. Ze zijn allemaal nog betrokken in het programma. Naast individuele lessen beginnen ze nu steeds meer ook samen “muziek” te maken. Hieronder wat foto’s van “onze” kinderen. Wij zijn blij te horen dat het goed gaat met dit mooie project.
Totale bijdrage aan dit project 2 x € 2.560
 
Gemeenschapshuis in Corral
In Corral wordt het oude huis van Padre Dirk in fases opgeknapt tot een gemeenschapshuis. Tot nu toe zijn de toiletten en het plafond opgeknapt en zijn de zaaltjes daarna aan de beurt. In fases geeft Bietendag geld om het oude huis van Padre Dirk tot een plek om te toveren om samen te kunnen zijn. Ze organiseren o.a. diverse activiteiten en dit zijn foto's van een samenzijn met diverse mensen die problemen hebben met alcohol en behoorlijk geïsoleerd wonen. Ze proberen 3 a 4 keer per jaar iets te organiseren voor deze mensen.
Totale bijdrage aan dit project € 1.570
 
 
 
 
 
 
Gemeenschapshuis in Concepcion
Het gemeenschapshuis in Concepcion staat in een arme wijk, waar de economische omstandigheden slecht zijn en verergerd zijn na de aardbeving van februari 2010. Het huis is ontzettend belangrijk voor de gemeenschap voor de sociale hulp, bijvoorbeeld aan een groep chronisch zieke mensen en oudere mensen die geen plek hebben om elkaar te ontmoeten. Een groot gedeelte van het huis was al opgeknapt, maar de laatste fase ontbrak nog. Activiteiten in de laatste fase zijn het opknappen van deuren, ramen, elektriciteit, verf voor de binnen- en buitenkant etc. Voor december 2010 wilden ze graag het project afronden om er samen met de gemeenschap de kerstviering te kunnen vieren.
Totale bijdrage aan dit project € 5.500
 
Bijdrage woningherstel in Pirque
Het project in Pirque was specifiek gericht op een familie die door de aardbeving huis en al kwijt was. Het inkomen van deze familie is ongeveer € 400 per maand waar ze van leven en de studie betalen voor een zoon op de universiteit.
Deze mensen hebben hun eerste hulp gekregen van de gemeente, maar deze bleek niet voldoende om een goed onderkomen te bieden. Door onze hulp hebben we bijgedragen aan het volgende:
Een gedeelte van het huis, gebouwd van kleisteen, is gerepareerd met een nieuw plafond en versterkte muren.
Bij de ingang van het huis is een afdak gebouwd, waar deze mensen naast het vaste werk van de man, planten gaan verkopen om zodoende een extra inkomen te hebben voor de studie van hun zoon.
 
Totale bijdrage aan dit project € 1.950
 
 
Herberg La Leona van Anneke Kok
In voorgaande jaren hebben we financieel bijgedragen aan de bouw van Herberg La Leona. In 2010 is de bouw voltooid. De aardbeving van 27 februari 2010 heeft gelukkig geen schade aangericht aan La Leona. Wel bleek er behoefte aan psychologische hulp aan vrouwen als gevolg van de aardbeving en de vele naschokken. Herberg La Leona bood deze vrouwen uit Talca een plek om een dag of aantal dagen tot rust te komen. Dit programma loopt nog steeds omdat het de vrouwen echt helpt. Inmiddels heeft La Leona eigen inkomsten uit verhuur van de cabañas en de zaal aan cursusgroepen en aan toeristen, de verkoop van lekkernijen en kunstnijverheid, uitvoeren van therapieën en diensten aan groepen.  (zie ook de nieuwsbrief van Anneke Kok van juni 2011 op onze website)
Totale bijdrage in 2010 € 1.000
 
 
Nederland helpt Chili
Via via zijn we vorig jaar in contact gekomen met de Stichting Nederland helpt Chili. Door het directe contact van deze Stichting met de mensen in Chili in het getroffen gebied van de aardbeving en de wijze waarop de projecten worden gesteund, wilden we graag een bijdrage leveren aan deze stichting. Een aantal van hun, waaronder Maria en Juan, hebben meegewerkt op de bietendag en hun verslag van deze dag staat op onze website.
Onze bijdrage hebben we gegeven aan het project “geen vis maar een hengel”
 
Namens de stichting hebben we bedank bericht ontvangen.
Een deel van dit bericht wordt hieronder gegeven. De rest is te lezen op onze website.
 
Een berichtje van Nederland helpt Chili, door jullie met 10.000 euro gesteund.
 
Eerst de geschiedenis: op 27 februari 2010 brachten de aardbeving (8.8) en tsunami veel verwoesting in Chili.
De materiële schade was enorm. In het binnenland was veel kapot, en aan de kust was vrijwel alles met de golven weggespoeld. Wij hebben onze aandacht gericht op een klein vissersdorp aan de rand van Talcahuano. Juan is hier opgegroeid.
Bij ons bezoek (in mei/juni 2010) heeft Juan van de eerste donaties alle 120 kinderen van het dorp een schooluniform, sokken, ondergoed, schoenen, en warme winterjas kunnen geven, waarvan het meeste in lokale naaiateliers gemaakt werd. Eén vrouw in het dorp (Rosita) kreeg een naaimachine, een ander kreeg zijn (muziek) instrumenten terug zodat al een paar mensen weer op eigen benen konden staan.

Maar de vissers… veel boten waren weggespoeld, netten, buitenboordmotoren…
En zo begonnen we aan ‘geen vis maar een hengel’.
 
Hier zijn jullie met 10.000 euro ingesprongen, en we kunnen nu een tussentijds verslag opmaken.
 
We zijn zeer tevreden met wat we hebben bereikt. Het is niet mis, Tot nu toe hebben we bijna 22.000 euro's geïnvesteerd in hulp aan de families en de vissers van Caleta el Morro. Iedereen van de Caleta weet van onze groep en is zeer dankbaar. Meer dan materiële hulp, was onze hulp een humanistisch gebaar ... Wij begrepen hun wanhoop, zij waren/zijn niet alleen: Dit was onze boodschap. Zij moesten kracht krijgen om verder te gaan .. Dit is misschien het belangrijkste argument om mensen te helpen.
 
 
Veel vissers werken tijdelijk in de bouw. Omdat ze niet altijd kunnen vissen (er is een "tijd" voor calamar of sardienen of kabeljauw) en ook omdat ze nog niet alle spullen hebben. Wij hadden tot halverwege februari 2011 drie vissers geholpen met de boten, zes vissers met netten, één met een gerepareerde buitenboordmotor (die werd onder twee meter slib teruggevonden en zowaar: hij doet het weer, met Bietendaggeld).

 
De rest van het verslag is te lezen op onze site en zie ook de nieuwsbrief van ‘Nederland helpt Chili’ van mei 2011.
 
Totale bijdrage € 10.000